Noticias

[ Volver ]

Mor Josep Maria Llongueras 'Llongue', pioner del pop-rock català dels 80

09/07/2023 - Xavier Rosell / NoticiasClave.net

Mor Josep Maria Llongueras 'Llongue', pioner del pop-rock català dels 80

El músic sabadellenc Josep Maria Llongueras 'Llongue’ ha mort a l'edat de 63 anys a Belver de Cinca, poble de la comarca del Baix Cinca, a la província d'Osca, on hi residia des de feia un temps, i on ha estat enterrat aquest diumenge 9 de juliol.

Des de molt jove ja va demostrar passió per la música, a així ho va palesar al col.legi on va fer el Batxillerat, l'escola Nostra Llar del carrer Doctor Puig —on avui hi ha Ràdio Sabadell—, davant dels seus companys de classe. Un d'ells, l'Aleix Creus, el va acompayar en la seva primera aventura musical seriosa, fundant junts el grup  La Madam, que va debutar professionalment l'any 1987 amb el seu primer disc, 'Sense pressa', enregistrat amb el segell barceloní PDI, del qual es van extreure tres senzils molt interessants: 'Historia fucsia', 'Disciplina' i 'Natalia'. 

En aquells anys d'efervescència musical i discogràfica a Catalunya, on el el pop i el rock en català començaven a fer soroll amb grups de nova fornada, com Sopa de Cabra, Sau o Sangtraït, La Madam va posar-hi un toc de qualitat i glamour, amb melodies fresques i lletres atractives, i un punt de surrealisme. Així ho van demostrar a l'EP 'Creus que es una bona idea?' (PDI, 1988), d´esperiit festiu i deshinibit.

Els anys postrers de la década dels 80 i inicials dels 90 van ser els més gloriosos de La Madam, amb el Llongue com a líder creatiu de la banda, cultminant amb la publicació de l`álbum Micos i mones (Discmedi, 1989), amb cançons tan memorables com 'Catalina', Manuals d'amor', 'Els esclaus', i 1991' (Discmedi, 1991), on destacava la cançó 'Monique l'alcoholique', que va comptar amb la participació del periodista radiofònic i televisiu Miquel Calzada Mikimoto, també sabadellenc. Aquest álbum va ser el darrer de La Madam abans de la seva dissolució.

A partir de 1992 Josep Maria Llongueras va encetar una carrera en solitari, i va ser el primer integrant d'un dels grups de l’anomenat rock català que va signar discos amb el seu nom i cognom, abans que ho fessin Gerard QuintanaAdrià Puntí o Pep Sala. La primera referència va ser un disc anomenat 'Balades i vetllades' (Discmedi, 1992), amb el qual va donar sortida a cançons seves de l'època de La Madam que no havien tingut ocasió d'estrenar-se en el marc del grup. Posteriorment va presentar tres àlbums més: 'La Bèstia', (Papa Music, 1995), Marilú (Papa Music, 1997) i Jocs Prohibits (Nat Team Media, 2006), tasca que va compaginar amb l'enregistrament i producció de discos d'altres grups i cantants al seu estudi de La Pobla de Montornès. Els seus últims treballs van ser 'Els meus amics' (Nat Team Media, 2010) —que també es va editar en format LP de vinil—, 'El mestre ha estat a casa' (Nat Team Media, 2013)  i 'L'hora viscuda' (Segell Microscopi, 2020).

Les seves cançons com a solista tenen com a denominador comú unes melodies elegants i amb ganxo, molt ben elaborades i sense estridències, i unes lletres que fan pensar, de vegades amb un punt de romanticisme i altres amb connotacions iròniques i cert esperit descregut. Un Llongue que, d'altra banda, versionava standards del rock, el pop i el blues —sempre artistas de qualitat— a bolos que realitzava a diferents indrets, sovint acompanyat a l'escenari d'amics i cantants com Carme Calvo o Marta Baldellou, o el pianista Ricard, Latorre.

La seva parella, la dissenyadora Carme Poveda, va ser la seva companya de vida. Val a dir que el Llongue era fixe, per exemple, a les programacions del pub sabadellenc The Wild Geese o el Blau Bar de Cadaquès. La seva darrera actuació va tenir lloc al restaurant Gavina de Creixell fa només un parell de setmanes. La seva familia i amics organitzaran properament un homenatge en la seva memòria, segurament amb actuacions musicals, a un lloc de la ciutat de Sabadell encara per determinar, i també els ex—alumnes de l'escola Nostra Llar, que faran un trobada en el seu honor el dia que hauria fet 64 anys, el propvinent 13 d´octubre.

 

*El músico sabadellense Josep Maria Llongueras 'Llongue' ha muerto a la edad de 63 años en Belver de Cinca, pueblo de la comarca del Baix Cinca, en la provincia de Huesca, donde residía desde hace un tiempo, y donde ha estado enterrado este domingo 9 de julio.

Desde muy joven ya demostró pasión por la música, a así lo puso de manifiesto en el colegio donde hizo el Bachillerato, la escuela Nuestra Llar de la calle Doctor Puig —donde hoy hay Radio Sabadell—, delante de sus compañeros de clase. Uno de ellos, Aleix Creus, le acompañó en su primera aventura musical seria, fundando juntos el grupo La Madam, que debutó profesionalmente en 1987 con su primer disco, 'Sense prisa', grabado con el sello barcelonés PDI, del que se extrajeron tres sencillos muy interesantes: 'Historia fucsia', 'Disciplina' y 'Natalia'.

En aquellos años de efervescencia musical y discográfica en Cataluña, donde el pop y el rock en catalán empezaban a hacer ruido con grupos de nueva hornada, como Sopa de Cabra, Sau o Sangtraït, La Madam puso un toque de calidad y glamour, con melodías frescas y letras atractivas, y un punto de surrealismo. Así lo demostraron en el EP '¿Crees que es una buena idea?' (PDI, 1988), de espíritu festivo y deshinibit.

Los años postreros de la década de los 80 e iniciales de los 90 fueron los más gloriosos de La Madam, con el Llongue como líder creativo de la banda, cultminando con la publicación del álbum Monos y monas (Discmedi, 1989), con canciones tan memorables como 'Catalina', Manuales de amor', 'Los esclavos', y 1991' (Discmedi, 1991), donde destacaba la canción 'Monique l'alcoholique', que contó con la participación del periodista radiofónico y televisivo Miquel Calzada Mikimoto, también sabadellense. Este álbum fue el último de La Madam antes de su disolución.

A partir de 1992 Josep Maria Llongueras inició una carrera en solitario, y fue el primer integrante de uno de los grupos del llamado rock catalán que firmó discos con su nombre y apellido, antes de que lo hicieran Gerard Quintana, Adrià Puntín o Pep Sala. La primera referencia fue un disco llamado 'Baladas y veladas' (Discmedi, 1992), con el que dio salida a canciones suyas de la época de La Madam que no habían tenido ocasión de estrenarse en el marco del grupo . Posteriormente presentó otros tres álbumes: 'La Bestia', (Papa Music, 1995), Marilú (Papa Music, 1997) y Juegos Prohibidos (Nat Team Media, 2006), tarea que compaginó con la grabación y producción de discos de otros grupos y cantantes en su estudio de La Pobla de Montornès. Sus últimos trabajos fueron 'Mis amigos' (Nat Team Media, 2010) —que también se editó en formato LP de vinilo—, 'El maestro ha estado en casa' (Nat Team Media, 2013)  y 'L' hora vivida' (Sello Microscopio, 2020). Sus canciones como solista tienen como denominador común unas melodías elegantes y con gancho, muy bien elaboradas y sin estridencias, y unas letras que hacen pensar, a veces con un punto de romanticismo y otras con connotaciones irónicas y cierto espíritu descreído. Un Llongue que, por otra parte, versionaba standards del rock, el pop y el blues —siempre artistas de calidad— en bolos que realizaba en diferentes lugares, a menudo acompañado en el escenario de amigos y cantantes como Carme Calvo o Marta Baldellou , o el pianista Ricard, Latorre. Su pareja, la diseñadora Carme Poveda, fue su compañera de vida. Cabe decir que el Llongue era fijo, por ejemplo, en las programaciones del pub sabadellense The Wild Geese o el Azul Bar de Cadaqués.

Su última actuación tuvo lugar en el restaurante Gavina de Creixell hace sólo un par de semanas. Su familia y amigos organizarán próximamente un homenaje en su memoria, seguramente con actuaciones musicales, a un lugar de la ciudad de Sabadell aún por determinar, y también los exalumnos de la escuela Nostra Llar, que harán un encuentro en el su honor el día que habría cumplido 64 años, el próximo 13 de octubre.

 
Go to top of page
En cumplimiento con Ley 34/2002 de servicios de la sociedad de la información, te recordamos que al navegar por este sitio estás aceptando el uso de cookies propias y ajenas. Acepto + info